0753 770 844CONTACT
0item(s)

Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi

Product was successfully added to your shopping cart.

Digestia alimentelor

Celulele organismului nostru nu consuma nici oua, nici produse lactate, nici carne, cereale, nuci sau fructe. Ele nu pot folosi decat molecule de glucide, proteine, grasimi, minerale, vitamine si substante fitochimice.
Aceste molecule sunt impachetate in alimente atat de apetisante, cu arome si culori incantatoare, dupa ce, in prealabil, a creat in corpul nostru tubul digestiv, care faramiteaza si desface alimentele in molecule de nutrienti; acestea, absorbite in curentul sanguin, sunt transportate si servite celulelor dupa nevoie, oferindu-le exact ceea ce le este necesar. 

Acesta este aparatul digestiv, intermediarul intre alimentele gustoase pe care le consumam si celulele care au nevoie de ele

.

Procesul digestiei, in realitate, incepe in capul nostru, in creierul nostru. Vedem, mirosim si auzim cum alimentele sunt pregatite. Aceste semnale ajung intr-un centru de integrare in creier, ne reamintim cat de gustoasa e hrana pe care tocmai o vom avea, si glandele salivare incep deja sa secrete mai intens. Anumite mesaje sunt transmise la stomac. In clipa cand totul este pe masa, sucurile digestive sunt si ele la indemana, pentru a-si incepe actiunea de faramitare chimica si de pregatire pentru absorbtia delicioaselor bucate. 
Incepem sa mestecam, oricat de grabiti am fi, un proces absolut necesar pentru a saliva, cu chimicalele ei, sa initieze digestia, in special a amidonului si a grasimilor. Pentru a favoriza contactul ezimelor cu interiorul alimentelor, acestea trebuie faramitate minutios, iar in acest timp enzimele isi incep lucrarea. Centrul din creier determina declansarea productiei de sucuri digestive cu ceva timp inainte de ora presupusa de masa, pentru ca totul sa fie gata in momentul aparitiei alimentelor. Daca se asteapta o ora sau doua peste timpul regulat de masa, sucurile raman neutilizate, de aceea se recomanda sa se serveasca mesele la aceleasi ore.

Stomacul are trei functii principale:

  • de a inmagazina alimentele, pe masura ce sunt mestecate si inghitite
  • de a secreta enzime, hormoni, acid clorhidric si mucusul care captuseste stomacul si constituie o bariera protectoare fata de substantele acide si fata de alti agenti ce pot leza straturile mucoasei gastrice
  • de a amesteca alimentele cu sucurile digestive si, prin contractii ritmice, de a elimina portiuni mici din continut, care trec prin canalul piloric in duoden si in intestinul subtire. Contractiile peristaltice survin, in mod regulat, de trei ori pe minut.

In mod normal, stomacul are nevoie de 3 ore pentru a rezolva o masa simpla si de 4-5 ore sau mai mult, daca a fost o masa mai abundenta si mai complexa, dupa care ii face placere sa aiba o perioada de liniste, de o ora sau doua, pentru a se pregati pentru masa urmatoare.

Mancatul intre mese tulbura intregul proces al digestiei gastrice, chiar daca nu realizam tulburarea produsa.